(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení?

Ministavby se stávají hitem. Kde je můžete postavit bez stavebního povolení?

Reklama
Reklama

7.4.2021 – Malé bydlení se v posledních letech stává fenoménem. Ceny nemovitostí se stále zvyšují a mnoho mladých lidí buď na hypotéku nedosáhne, nebo se nechce nechat svázat na dvacet i více let povinností vyčlenit značnou část svého příjmu na splátky úvěru. Navíc napříč populací a světem je stále oblíbenější nomádský styl života.

Opustit jedno místo a jít. V důchodu si koupit “dům na kolečkách” a přesouvat se za teplem, lyžováním či mezi atraktivními lokalitami, které člověk během života nestihl navštívit. Také pracovním příležitostem nahrává větší mobilita. Při nabídce dobrého zaměstnání stovky kilometrů daleko se snadněji opouští malý domeček, než velká vila po prarodičích. Tomu všemu navíc nahrává novela stavebního zákona, která zjednodušila umisťování staveb do 25 m2. 

Malé stavby bez ohlášení
Také stále vyšší ceny pozemků nahrávají malým stavbám. Na mini domek do 25 m2 stačí třeba i část pozemku u rodinného domu rodičů nebo malá zahrada. Podle zákona č. 183/2006 v platném znění se totiž v jeho § 103 odst. 1 říká, že stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují mj. stavby uvedené v § 79 odst. 2. Ten konstatuje, že rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžaduje mj.: “stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci”.

Z citace vyplývá, že je třeba umístit malou stavbu na pozemek, na němž již stojí jiný domek či chata a pozemek je tudíž považován za stavební. V tom případě odpadá prakticky jakékoli úřadování a stavbu je možné postavit prakticky ihned. Pokud by však stavebník chtěl umístit stavbu na pozemek, který dosud není veden jako stavební, bude muset absolvovat příslušné procedury na stavebním úřadě. I tak mají mini domky své opodstatnění a svou cílovou skupinu.

moderni rodinny dum
foto: archdaily.com

Krátce z historie
Ve světě se objevily první mini domky již v sedmdesátých letech minulého století. Za velký zvrat je však považován rok 2007, kdy o tomto výstřelku na poli architektury vznikl první blog s názvem Tiny House (v angličtině tiny znamená malinký, mrňavý). Pod tímto názvem se myslely plně funkční domky pro trvalé bydlení, s obytnou plochou přibližně mezi 20 až 50 metry čtverečními. Následná krize, která v roce 2008 otřásla především Spojenými státy, způsobila, že mnoho lidí nemělo na splátky hypoték a přišli o své domovy. Boom mini domků začal a stále pokračuje.

Minimalistický životní prostor vyhovuje totiž jak mladé generaci, tak osamělým starším lidem, kteří se nechtějí věnovat zbytečné údržbě velkých ploch, které ke svému životnímu stylu nepotřebují. K tomu je třeba připočíst i velkou úsporu energií, zvláště malé náklady na vytápění díky malému prostoru.

Žádané jsou dřevostavby
Mini domy mají mnoho výhod. Je to především krátká doba výstavby, nízké stavební náklady, nízké náklady na údržbu, žádné zbytečné formality s úřady, které se leckdy táhnou i měsíce. Protože se zvláště zpočátku stavělo většinou svépomocí, stalo se hlavním stavebním materiálem dřevo.

Nyní takové dřevostavby nabízejí firmy již jako hotové projekty, které vyrobí, dovezou na místo a během několika hodin smontují na připravenou základovou desku nebo jiný způsob zakotvení. Nejlevnější typy takových dřevostaveb začínají již na 350 000 Kč a od zhruba půl milionu můžete mít pěkný malý domek.

Stále více jedinců rezignuje na život v příliš velkých domech nebo drahých bytech a vsází na alternativní bydlení. A tak popularita maličkých domků po celém světě stále stoupá, stejně jako jejich počet.

?

Dům z palet. Nový trend dostupného bydlení? Dům z palet. Nový trend dostupného bydlení?

Na co si dát pozor, když kupujete dřevostavbu? Na co si dát pozor, když kupujete dřevostavbu?

Srub nebo roubenka? Dřevěné stavby jsou stále populárnější Srub nebo roubenka? Dřevěné stavby jsou stále populárnější

Dřevostavby jsou stále populární Dřevostavby jsou stále populární

Nízkoenergetický rodinný dům. Od roku 2020 jiný nepostavíte Nízkoenergetický rodinný dům. Od roku 2020 jiný nepostavíte

 

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama