(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Roste zájem o bydlení mimo krajská města. Lidé jdou za nižšími cenami a dostupnější přírodou

Roste zájem o bydlení mimo krajská města. Lidé jdou za nižšími cenami a dostupnější přírodou

Reklama
Reklama

4.11.2021 – Není to ještě tak dávno, kdy bylo vlastnictví bytu spojeno hlavně s městem a bydlení v rodinném domě s vesnicí. To ovšem už neplatí. Lidé s vyššími příjmy hledají rodinné domy také ve městech, a stejně tak se stále více zájemců poohlíží po nových bytech v menších obcích. Proto mnoho developerských společností začíná stavět bytové domy také mimo velké aglomerace. Stále více lidí je totiž ochotno za prací dojíždět anebo ji mohou dokonce vykonávat z domu. Bydlení ve velkém městě, hlavně kvůli práci, již nemusí být tou hlavní prioritou.

Velký vliv na změnu preferencí kupujících měl příchod pandemie. Mnoho pracovních profesí bylo nuceno změnit zažité zvyky, a to co se dříve zdálo nemožné, jako například práce z domova, se stalo samozřejmostí. Dalším významným faktorem, proč se zájemci o bydlení rozhlíží také v obcích mimo krajská či okresní města, jsou aktuální ceny nemovitostí.

Rostoucí ceny stavebních pozemků, stavebních materiálů a práce totiž značně zvýšily ceny nových bytů, a to hlavně ve městech, kde je cena za pozemek významným faktorem při stanovování prodejních cen. Developer cenu za pozemek započít do celkové ceny musí a je tedy rozdíl, jestli jej kupuje v Praze, Brně, Olomouci nebo např. v Říčanech, Pohořelicích nebo Boskovicích.

“Z naší zkušenosti vychází, že bydlení vyšší kvality aktuálně nevyhledávají pouze obyvatelé největších měst, ale i velká část místního obyvatelstva, jenž silně zvyšuje nároky na životní úroveň a standard, za který utrácí své peníze. V našich projektech v Boskovicích a Letovicích je to například 75 % kupujících. Přičemž brněnští obyvatelé a investoři tvoří zbytek. Je to logické, jelikož se z těchto lokalit pomalu a jistě stávají atraktivní brněnské suburbie,” okomentoval aktuální situaci Ing. arch. David Menšík jednatel brněnské společnosti Menšík Skrušný.

Stejné zkušenosti má také Jaroslava Irmannová z realitní kanceláře Irmannová reality, která se prodejem developerských projektů dlouhodobě věnuje. “Bydlení v menších městech a obcích vyhledávají zájemci, kteří preferují klidnější a bezpečnější místo. Například z Pohořelic je dobrá dopravní dostupnost do Brna, nově vzniklý městský park s dětským hřištěm a také se zde plánuje výstavba nové mateřské školy,” upřesňuje Jaroslava Irmannová.

Stejný důvod pro stěhování mimo velká města uvádí také Ota Pirogov z mikulovské realitní kanceláře Pirogov&sons, který uvádí, že jde hlavně o změnu životního stylu a zájem o bydlení v klidnějších zónách v blízkosti přírody.

Různé lokality, různé preference
Ve velkých městech stále převládá poptávka po menších bytech, které se následně dobře pronajímají. Naopak ve větších obcích většinou převládá poptávka po velkých bytech, ve kterých kupující následně bydlí.

“Nejrychleji prodaná dispozice v našich projektech jsou byty kategorie 1+KK. Tyto byty jsou totiž nejlevnější a často jsou zakoupeny jako investice, či zajištění pro děti klientů. Procentuálně největší zastoupení má však dispozice 2+kk. Pohybuje se v našich stavbách kolem 60 % a pokrývá velkou část potřeb klientely. Kromě investice je vyhledávají i samostatně bydlící klienti a mladé i staré páry. Větší dispozice jsou dnes nadstandardní a myslím, že se to brzy bude muset změnit. Nabídka už nestačí, a i pro developery je často finančně výhodnější dispozice větší metráže,” upřesňuje David Menšík.

Na rozdíl od měst, v developerských projektech v menších městech a obcích převažuje zájem zejména o byty s více pokoji, např. byty 3+KK a 4+KK. Důvodem jsou hlavně mladé rodiny, které ví, že budou potřebovat větší životní prostor, což potvrzuje také paní Irmannová a dodává: “Například nejvíce žádané jsou v našem aktuálním projektu v Pohořelicích u Brna byty 3+kk, které vyhledávají zejména mladé páry nebo začínající rodiny. Proto jsou například všechny byty v projektu Pohořelice vybaveny kuchyňskými linkami se značkovými spotřebiči, klimatizací a nadstandartními materiály.”

Vždy ovšem záleží na nabídce. Například v Mikulově aktuálně není žádná výstavba bytových domů a tudíž v této lokalitě převládá zájem o stavební pozemky a rodinné domy. I těch ale není podle Oty Pirogova na trhu dostatek. “Poptávka se stále zvyšuje, což se projevuje na kupních cenách. Například byty 2+1 za poslední rok v Mikulově zdražily o 30 %,” dodává Pirogov.

Podle Davida Menšíka za nedostatek bydlení může několik faktorů. “V první řadě je to jedno z nejhorších byrokratických kol, kterým musí developer, architekt i projektant projít, aby v Česku mohl postavit i jednoduchý bytový dům. Nedostatek zapříčinily také obce, které značně zanedbaly politiku obecní výstavby, která je v pokrokovějších zemích střední Evropy jedním ze základních kamenů bydlení ve větších městech. Tam často i vyšší střední vrstva bydlí v obecních činžovních domech. Zbývající kapacity v centrech velkých měst také často zaberou firmy, pro které je úspornější sídlit v bytě nežli v kanceláři. To má dohromady za následek nedostatečné kapacity, i když by zde byl kapitál pro další projekty. Samozřejmě se nebavím o zájemcích na rodinné domy s nějakým slušným pozemkem.”

Svět nemovitostí prošel za poslední dva roky výraznou změnou. Lidé stále více vyhledávají klidné lokality a ruch velkoměsta často rádi vymění za bydlení v menší obci.

?

Zájem o nové byty v Praze nepolevuje Zájem o nové byty v Praze nepolevuje

V Brně se nové byty prodávají o 41 procent dráž než před rokem V Brně se nové byty prodávají o 41 procent dráž než před rokem

Ceny bytů v Ostravě jsou až dvakrát vyšší než před dvěma lety Ceny bytů v Ostravě jsou až dvakrát vyšší než před dvěma lety

Ceny nemovitostí na Vysočině dosáhly historického maxima Ceny nemovitostí na Vysočině dosáhly historického maxima

Na Jižní Moravě chybí stavební pozemky Na Jižní Moravě chybí stavební pozemky

 

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama