(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Pro koho je vhodný individuální projekt rodinného domu?

Pro koho je vhodný individuální projekt rodinného domu?

Reklama
Reklama

5.1.2022 – Ne pro každého je vhodný typový projekt. Záleží na specifikách pozemku a samozřejmě na představě, jak má dům vypadat a fungovat. Jestliže preferujete osobité řešení a chcete se stát tak trochu spoluautory svého domu, právě pro vás je dobré zvolit individuální projekt.

Pro koho se hodí individuální projekt
Jedním z prvních kritérií je fakt, že jste si v nepřeberném množství typových projektů nevybrali. Nebo by projekt vzhledem k vašim osobním požadavkům na funkčnost domu či na stav a tvar pozemku vyžadoval takové úpravy, že je lepší dům vyprojektovat individuálně. Umožní totiž využít přednosti parcely, případného sklonu, orientace ke světovým stranám a třeba neobvyklého tvaru daleko víc, než projekt typový.

Takový dům se může stát také známkou vaší osobnosti a životního stylu. Dům bude šitý na míru vašim představám. Odrazí váš smysl pro design, bude respektovat zájmy všech členů rodiny i zvláštní potřeby.

Výběr správného architekta
Navrhování individuálního projektu je náročnou záležitostí a ne vždy se povede napoprvé vybrat vhodného architekta. Proto je vhodné věnovat jeho výběru dostatek času. Zjistit si podrobnosti o vybraném architektonickém ateliéru, probrat reference, podívat se na projekty, které již dané studio realizovalo.

Prvním krokem je seznámení s územním plánem a místními regulativy. Ovlivnit může například umístění domu na pozemku vzhledem k rozměrům a nutným odstupům od hranic pozemku. Může ovlivnit také tvar střechy, počet nadzemních podlaží, umístění oken a další důležité prvky.

Kdo se málo ptá, nebude pro vás ten pravý
Počítejte s tím, že navštívíte několik architektů. Již z první schůzky můžete poznat, zda bude vzájemná spolupráce fungovat a vybraný odborník bude s vámi nejen sdílet vaši představu o bydlení, ale přinese do ní zajímavé nápady.

Stačí poslouchat. Ten správný architekt se bude zajímat o návštěvu místa, kde má dům stát, a také se podrobně vyptá na vaše soukromí, představy o vašem životě a na váš životní styl. Není co tajit. Důležité je, kolik generací bude v domě žít, jaké mají členové rodiny zájmy, kolik prostoru pro ně potřebují. Je nutné myslet také na budoucí vývoj rodiny. V minulých letech často stavebník myslel, že děti dospějí a jedno nebo více z nich zůstane bydlet v domě. A tak postavil v patře samostatný byt. Jenže děti dospěly a našly si své uplatnění v jiném regionu. A dům zůstal zbytečně prázdný a nevyužitý. Může se stát i opak.

Místa bude málo a bude nutno řešit, zda se dá dům trochu nafouknout. Chytrý architekt může myslet i na takovou eventualitu. To vše je důležité již pro architektonickou studii, která je prvním bodem výstupu společné práce.

Nejprve studie, následuje zpracování projektu
Ze studie je patrné urbanistické začlenění domu, dispoziční a prostorové řešení, konstrukční principy, materiálové a barevné řešení a koncepce technologického vybavení. Návrh mnohá architektonická studia již dnes doplňují také 3D vizualizací. A tak uvidíte umístění domu přímo na pozemku a získáte představu o jeho začlenění do okolního prostředí a zástavby.

Po schválení studie následuje zpracování projektu, kde se řeší nejen konečná podoba domu a rozvržení jednotlivých místností, ale také konstrukce stavby a výběr materiálů pro stavbu. Součástí projektu je také technická část, ve které se řeší veškeré aspekty od způsobu vytápění, chlazení, větrání až po přesné rozmístění zásuvek v každé místnosti.

Mnoho architektů je v přímém pracovním spojení s projektanty a jejich ateliéry mají přesah nejen do řešení projektu, ale až k inženýrské činnosti, zajištění stavebního povolení či pomoc při výběru dodavatele. Pokud si takový vyberete, odpadne vám mnoho časově i psychicky náročných činností, který byste museli absolvovat.

Než přistoupíte k rozhodnutí, kdo navrhne váš dům, pečlivě si zformulujte všechny požadavky a očekávání. Individuální projekt bude dražší, než projekt typový, ale může podstatně více splnit vaše vize a představy o bydlení.

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama