(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz

Pronájmy bytů na pražských Vinohradech stále zdražují

Reklama
Reklama

3.4.2023 – Každé město má lokality, které se dají označit za prémiové. V Praze jsou jednou z takových čtvrtí Vinohrady. Bydlení de facto v centru města, starší zástavba bytových domů, díky metru dobrá dopravní dostupnost po celé Praze. Atraktivita tohoto místa se podepisuje na nemalých cenách nemovitostí, jenž neztrácí na své hodnotě ani v době vysokých úrokových sazeb hypotečních úvěrů a špatné dostupnosti vlastního bydlení.

Již déle, než rok klesá v České republice poptávka po nákupu vlastních nemovitostí. Naopak na vzestupu, jsou ceny nájmů. Na pražských Vinohradech podle Dany Rudolfové z pražské realitní kanceláře Donna dokonce v některých případech ceny nájmů vzrostly o 20 %. “V současné době se již situace stabilizovala. Mnohdy jsou dokonce požadavky pronajímatelů nereálné. Nicméně u atraktivních nabídek se zkrátila doba inzerce a poměrně rychle se obsazují.“

Tytéž zkušenosti má Michal Němeček z realitní kanceláře Němeček reality, podle kterého je poptávka po pronájmech stále silná díky malému počtu nabídek. “Byty na pražských Vinohradech v dispozici 2+1 jsou vzácné.”

“Ceny od března 2022 do dneška dle mého názoru ještě vzrostly, přestože již ne tak významně jako v období od března 2021 do března 2022. Zajem je velký a Vinohrady patří mezi 5 nejpoptávanějších čtvrtí v Praze,” upřesnuje situaci Michal Růžek z realitní kanceláře iReality Praha.

Za zpomalením růstu nájemného stojí podle oslovených profesionálů zejména rostoucí ceny energií. Lidé, kteří hledají nájemní bydlení totiž obě položky, nájemné a energie, sčítají. Celková částka je ovšem pro mnohé z nich již příliš vysoká, a tak hledají alternativní bydlení například v jiných pražských lokalitách, což potvrzuje i Dana Rudolfová: “Pro zájemce je rozhodující celková výše měsíčních nákladů, takže výše poplatků je samozřejmě zajímá. Příliš vysoké měsíční poplatky zájemce spíše odrazují.”

Michal Němeček se několik posledních let stále častěji setkává u klientů své realitní kanceláře s dotazem na celkové náklady než pouze na výši čistého nájemného. “Myslím si, že součet položek nájmu, záloh na služby, elektřinu, popř. plynu zajímalo poptávající v každé době. V dnešních dnech se také zabývají tím, zda jsou jednotlivé položky služeb v dostatečné výši a ideálně v rovnováze s reálnou spotřebou.”

Podle Michala Růžka je prý dokonce klientům jedno, jak vysoké je nájemné a na kolik vyjdou energie. Zajímá je celková částka. “Klientům je celkem jedno, jaká je cena energií, když se vejdou s celkovou cenou do rodinného rozpočtu. Klienti aktuálně preferují byt, kde výše záloh a dalších poplatků odpovídá realitě. Na druhou stranu se klienti již s vysokými zálohami smiřují a protestují méně než před rokem,” uzavírá Michal Růžek.

Pokud by došlo k výraznému snížení kupní síly obyvatel, může nastat v dalších měsících zastavení růstu cen nájemního bydlení, a to nejen v Praze, ale i v dalších městech České republiky. Ve chvíli, kdy dojde k poklesu úrokových sazeb hypotečních úvěrů a rozvolnění parametrů DTI a DSTI ze strany České národní banky, mohlo by mnoho lidí, aktuálně žijících v nájmech, začít uvažovat o nákupu vlastní nemovitosti. Tím by mohlo dokonce dojít k poklesu cen nájemního bydlení.

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama