(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Výsledek potvrzen. Loni banky poskytly hypotéky za 154 mld. Kč. Bude rok 2015 rekordní?

Výsledek potvrzen. Loni banky poskytly hypotéky za 154 mld. Kč. Bude rok 2015 rekordní?

Reklama
Reklama

26.1.2015 – V loňském roce tuzemské banky poskytly hypotéky v hodnotě 154,2 mld., což je druhý nejvyšší výsledek v historii. Oproti roku 2013 rostl objem nových hypoték, naopak refinancování meziročně pokleslo. Příčinou je jednak růst realitního trhu, ale také snaha bank udržet si stávající klienty. 

Objem sjednaných hypoték v posledním měsíci loňského roku vystoupal podle dat serveru hypoindex.cz na 14,4 miliardy korun, což je nejvyšší prosincová hodnota v dosavadní historii a druhý nejúspěšnější měsíc za celý loňský rok. Celkově v prosinci bylo podepsáno 7995 hypoték, takže průměrná výše sjednaného hypotečního úvěru skokově narostla na 1,8 milionu korun. K této hranici se ukazatel průměrné výše úvěru vyšplhal naposledy v prosinci 2008 a od té doby jen zřídkakdy průměr vystoupal na 1,7 mil. Kč.

Růst průměrné výše úvěrů souvisí jednak s nárůstem cen nemovitostí, ale především s rekordně nízkými úrokovými sazbami. Klienti nyní jednak dosáhnou na vyšší částky a zároveň v menší míře zapojují vlastní prostředky, které při stávajících nízkých sazbách investují raději jiným způsobem, nebo si je ponechávají v rezervě.

150 + 4,5 miliardy za nereportující banky
V součtu za celý loňský rok banky podle dat serveru hypoindex.cz poskytnuly 88 810 hypoték v celkovém objemu 149,7 miliardy korun. Necelých 150 mld. Kč však není kompletní výsledek celého trhu, neboť v tomto čísle není započtena produkce mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK. Po započtení i těchto poskytovatelů, jejichž produkci odhadujeme na 4,5 mld. Kč, činí celková suma sjednaných hypoték avizovaných 154,2 miliard korun. Tento výsledek je nejrelevantnější za celý hypoteční trh, neboť je složen z kompletních dat všech poskytovatelů hypoték působících na českém trhu.

Do výše uvedených čísel je třeba ještě zasadit výsledek publikovaný Ministerstvem pro místní rozvoj, které spočítalo, že banky v loňském roce rozpůjčovaly prostřednictvím hypoték 143,4 miliard korun. Rozdíl 6,3 miliard, který je mezi statistikami MMR a Fincentrum Hypoindexu, vyplývá ze skutečnosti, že v datech MMR kromě výše uvedené čtveřice bank (mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK) chybí ještě Expobank (dříve LBBW Bank) a Equa Bank.

Refinancování na ústupu
V loňském roce jednoznačně oslaboval trend refinancování. Podle našeho odhadu, který vychází z dat České národní banky, míra refinancování dosahovala zhruba 23 %, což v celoroční produkci znamená zhruba 35 miliard korun. V roce 2013 při odhadované 35% míře refinancování objem refinancovaných úvěrů dosahoval více než 55 miliard korun. Pro banky, ale obecně i ekonomiku jako celek jsou to pozitivní čísla, která reflektují oživení na realitním trhu a menší fluktuaci klientů na trhu hypoték.

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama