(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Průměrná cena bytů klesla na 4,64 mil. Kč. Blíží se obrat trendu?

Průměrná cena bytů klesla na 4,64 mil. Kč. Blíží se obrat trendu?

Reklama
Reklama

10.8.2022 – Průměrná cena bytů klesla v červenci opět meziměsíčně mírně klesla, jak vyplývá z aktuálních dat serverů REALITYČECHY.CZ a REALITYMORAVA.CZ. Oproti letošnímu dubnu, kdy dosáhla rekordního maxima 4,70 mil. Kč, klesla o 60 000 Kč na 4,64 mil. Kč. Zatím je předčasné hovořit o obratu ve vývoji cen nemovitostí, nicméně nejistota na realitním i hypotečním trhu je znát a k určité korekci cen by mohlo v dohledné době dojít.

Změnu ve vývoji cen nemovitostí ostatně naznačují i tento týden zveřejněné výsledky HB Indexu, který monitoruje realizační ceny prodaných nemovitostí a podle těchto dat výrazně zpomalil růst cen bytů a rodinných domů. Pozemky se však drží původní trajektorie a v druhém kvartálu meziročně rostly o 23,9 %, což je nový rekord v historii měření.

Index návratnosti bydlení po dlouhé době klesá

Pokles cen se projevil v poklesu indexu návratnosti bydlení. Aktuálně INB na celorepublikové úrovni dosahuje 8,09, což znamená, že průměrná česká rodina by na pořízení bytu o průměrné ceně 4,64 mil. Kč potřebovala zhruba 8 čistých ročních příjmů. Loni v červenci index dosahoval 8,22násobku čistého příjmu.

Vývoj návratnosti bydlení v krajích

Nad tímto celorepublikovým průměrem se nyní nachází Praha, Jihomoravský, Královéhradecký a Plzeňský kraj. V ostatních krajích, jak ilustruje přiložený graf, je úroveň dostupnosti lepší než je celorepublikový průměr. V Ústeckém kraji je na pořízení bytu o tamní průměrné ceně 2,13 mil. Kč potřeba 3,6 násobek tamního ročního příjmu. V Ústeckém kraji však došlo v meziročním srovnání ke znatelnému zhoršení tohoto indexu.
Vývoj průměrné nabídkové ceny bytu 2009 - 2022Index návratnosti bydlení 2009 - 2022

Index návratnosti bydlení v krajích ČR 2022 07

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama