(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Známe nejlepší reality roku 2022

Známe nejlepší reality roku 2022

Reklama
Reklama

25.11.2022 – V úterý 15. listopadu 2022 byly vyhlášeny nejlepší projekty českého realitního trhu za letošní rok. Z pěti desítek nominovaných si ocenění odnesly projekty napříč Českou republikou. “Nejlepší z realit” vznikla v roce 1999 a od data svého založení mapuje a transparentním způsobem hodnotí a oceňuje nemovitosti realizované na území České republiky, které byly nově vybudovány či prošly zásadní rekonstrukcí.

O nominaci na titul Best of Realty – Nejlepší z realit pro rok 2022 se ucházely stavby dokončené na území České republiky po 1. lednu 2021, a to v pěti základních kategoriích: Rezidenční projekty, Administrativní centra, Obchodní centra, Hotely a Průmyslové a skladové areály. Z nich devítičlenná odborná porota vybrala ty nejlepší.

Kromě základních kategorií byla udělena i zvláštní cena poroty a “ARTN Award for Excellence“, vyhlášen byl i držitel titulu Environmentální projekt roku a jeden z projektů získal Cenu čtenářů.

Při posuzování nominovaných projektů hraje důležitou roli urbanistické a architektonické řešení, přínos projektu lokalitě, kvalita realizace a také komerční úspěšnost. Hodnotí se také udržitelnost a ohleduplnost projektu vůči životnímu prostředí i lidem, kteří v něm bydlí či pracují.

Nejvíce byla zastoupena kategorie rezidenčních projektů. Nominaci získalo 22 uchazečů, z toho dvanáct v kategorii bytových projektů menšího rozsahu (do 55 bytových jednotek) a deset v kategorii projektů většího rozsahu. V první kategorii ocenili porotci projekt Rezidence Čertův vršek v Praze 8, na kterém ocenili vysokou míru využití technologií a materiálů šetrných k přírodě, architekturu respektující okolní zástavbu a moderní řešení společných částí bytového domu.

Čertův vršek

V kategorii rezidenčních projektů většího rozsahu si vítězství odnesl projekt Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou, a to především pro jeho kvalitní zpracování a výjimečnou architekturu, k níž patří i 150 metrů dlouhé vyhlídkové molo zakončené restaurací, které se stalo novou dominantou města.

Molo Lipno

V kategorii Administrativní centra zvítězil projekt regionální centrály ČSOB – HHQ v Hradci Králové. Porota ocenila komplexní řešení jak v oblasti úspornosti budovy, tak i kvality vnitřního prostředí. Tento projekt získal navíc ocenění Environmentální projekt roku za to, že se stal jednou z nejzelenějších budov v České republice. Budova využívá řadu udržitelných a úsporných řešení: vytápí i chladí ji tepelná čerpadla se 108 geotermickými vrty, které jsou 200 metrů hluboké, takže není třeba mít kotelnu ani vzduchotechniku. V budově a kolem ní se nachází velké množství zeleně. Nechybí střešní zahrada, jejíž součástí jsou i retenční nádrže na využívání dešťové vody. Projekt je tak velmi dobrým příkladem komplexního přístupu k udržitelné budově.

ČSOB HHQ

V kategorii obchodních center porota přiřkla prvenství projektu OC Rokycanská v Plzni, a to za celkovou rekonstrukci obchodního centra, která posunula projekt z běžného sousedského nákupního centra na budovu esteticky pozvedávající lokalitu, v níž se nachází. V kategorii hotelů titul získala rekonstrukce budovy bývalého Cukrovarnického paláce v Praze 1 na hotel Andaz Prague, a to především díky citlivé rekonstrukci historické budovy.

Andaz_hotel_Praque

V kategorii průmyslových a skladových areálů porota ocenila projekt Panattoni Park Kojetín – robotické distribuční centrum Amazon, který vyhrál zejména díky udržitelné výstavbě na brownfieldu s použitím nejmodernějších technologií a recyklovaných materiálů.

Zvláštní cenu poroty získala rekonstrukce Jihočeské filharmonie v Českých Budějovicích s výjimečnou architektonicky i technicky zdařilou rekonstrukcí koncertního sálu v budově bývalého kostela svaté Anny.

Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí letos udělila svou cenu Award for Excellence doc. Ing. arch. Petru Hlaváčkovi, který byl v letech 2015–2016 ředitelem Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Do Síně slávy byl uveden doc. Ing. arch. Jakub Cigler, který stojí za řadou výjimečných projektů. Cenu čtenářů získal projekt Maison Ořechovka v Praze 6.

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama