(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Nový stavební zákon počítá s dlouhým přechodným obdobím

Nový stavební zákon počítá s dlouhým přechodným obdobím

Reklama
Reklama

„UvÄ›domujeme si, Ĺľe příprava stavebnĂ­ch projektĹŻ je finanÄŤnÄ› i ÄŤasovÄ› nároÄŤná a nutnÄ› probĂ­há kontinuálnÄ›. PĹ™echodnĂ© obdobĂ­ proto platĂ­ pro procesnĂ­ postupy, dokumentaci staveb i posuzovánĂ­, nehrozĂ­ proto nebezpeÄŤĂ­, Ĺľe by se projekty musely kvĹŻli novĂ©mu stavebnĂ­mu zákonu pĹ™ekreslovat,“ uvedla vrchnĂ­ Ĺ™editelka sekce veĹ™ejnĂ©ho investovánĂ­, vĂ˝stavby a sociálnĂ­ho zaÄŤleĹovánĂ­ MMR ÄŚR Leona Gergelová Ĺ teigrová. 

Nový stavební zákon sněmovna sice schválila již v červenci 2021, ovšem, než vůbec nabyl účinnosti, stačila ho novelizovat. Novela byla schválena v březnu 2023 a po schválení senátem a podpisu prezidenta vyšla ve sbírce zákonů v červnu 2023. Teprve potom bylo možné zahájit práce na prováděcích vyhláškách. A protože novela obsahuje některé zásadní úpravy, musely být už téměř hotové vyhlášky v podstatě celé přepracovány.  

NejvĂ˝raznÄ›jší je vyhláška o poĹľadavcĂ­ch na vĂ˝stavbu. Vyhláška poĹľadavky vĂ˝raznÄ› zjednodušuje, od nÄ›kterĂ˝ch pĹ™eĹľitĂ˝ch dokonce ĂşplnÄ› upouštĂ­, například od poĹľadavkĹŻ na oslunÄ›nĂ­ nebo výšku rodinnĂ˝ch rekreaÄŤnĂ­ch staveb. SniĹľuje takĂ© nároky na parkovacĂ­ mĂ­sta nebo ruší nutnost oddÄ›lovat toalety pĹ™edsĂ­nĂ­. V závislosti na lokalitÄ› mohou tyto zmÄ›ny snĂ­Ĺľit investiÄŤnĂ­ náklady na byt. Vyhláška takĂ© jiĹľ neobsahuje poĹľadavky na dopravnĂ­ infrastrukturu, protoĹľe uvedenĂ© bude v gesci Ministerstva dopravy. Praha, Brno a Ostrava mohou vydat svĂ© vlastnĂ­ mÄ›stskĂ© pĹ™edpisy. V takovĂ©m případÄ› se ty celostátnĂ­ nebudou uplatĹovat. 

Ministerstvo pro místní rozvoj při přípravě vyhlášky o požadavcích na výstavbu velmi úzce spolupracovalo se zástupci profesních komor, podnikatelských svazů i samospráv. Text vyhlášky je od února přístupný na webu MMR, kde se s ním mohou stavebníci seznámit. V současné době je vyhláška ke schválení u Evropské komise, která by tak měla učinit do 23. května. V účinnost vejde 1. 7. 2024.

Vyhláška o dokumentaci staveb pro povolenĂ­ zámÄ›ru bude novÄ› pouze jednostupĹová. Nebude se vypracovávat zvlášť pro ĂşzemnĂ­ rozhodnutĂ­ a stavebnĂ­ povolenĂ­. VĂ˝raznÄ› se takĂ© omezĂ­ jejĂ­ rozsah a podrobnost, coĹľ je opÄ›t pro stavebnĂ­ky velká vĂ˝hoda. NynĂ­ je v meziresortnĂ­m pĹ™ipomĂ­nkovĂ©m řízenĂ­ a vstoupĂ­ v účinnost 1. 7. 2024.

Vyhláška o stanovení obecních stavebních úřadů stanoví obce, ve kterých se budou nacházet stavební úřady a vymezí jejich správní obvody. Na konci dubna bude vyhláška z ministerstva postoupena Legislativní radě vlády. 

Poslední je vyhláška o provedení některých ustanovení stavebního zákona. Ta obsahuje především veškeré formuláře, které bude třeba k žádostem a dalším krokům ve stavebním řízení či při změnách, schvalování, kolaudací a podobně. Vyhláška se nachází v meziresortním připomínkovém řízení a vstoupí v účinnost také 1. 7. 2024.

Všechny stavební projekty bude možné podávat i schvalovat podle dosavadních prováděcích předpisů až do 30. 6. 2027. Cílem je usnadnit stavebníkům přechod na novou legislativu, ale není to dogma. Záleží na stavebníkovi, zda podá projekt podle starých předpisů nebo podle nového zákona, který má jednodušší pravidla a v němž by měl celý povolovací proces proběhnout podle zákonných lhůt mnohem rychleji než dosud.

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama