(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Nakupovat či vlastnit zemědělskou půdu se stále vyplácí

Nakupovat či vlastnit zemědělskou půdu se stále vyplácí

Reklama
Reklama

V roce 2023 ÄŤinila prĹŻmÄ›rná trĹľnĂ­ cena zemÄ›dÄ›lskĂ© pĹŻdy 343 725 KÄŤ/ha (tj. 34,4 KÄŤ/m2), coĹľ pĹ™edstavuje nárĹŻst cen o 2,9 % ve srovnánĂ­ s hodnotou 334 080 KÄŤ/ha (33,4 KÄŤ/m2) v roce 2022. PĹ™itom pĹ™ed deseti lety, v roce 2013, byla prĹŻmÄ›rná trĹľnĂ­ cena za jeden hektar zemÄ›dÄ›lskĂ© pĹŻdy 124 070 KÄŤ. Ceny loĹskĂ©ho roku jsou tedy takĹ™ka na trojnásobku, coĹľ je velmi dobrĂ© zhodnocenĂ­.

PĹ™itom poptávka po nákupu zemÄ›dÄ›lskĂ© pĹŻdy zĹŻstávala po celĂ˝ loĹskĂ˝ rok na nižší Ăşrovni neĹľ v pĹ™edchozĂ­ch letech. MĂ­rnĂ© zvýšenĂ­ zájmu o nákup bylo moĹľnĂ© pozorovat ve druhĂ© polovinÄ› roku.

Zemědělská půda se v roce 2023 obchodovala nejčastěji za tržní ceny v rozmezí 27–45 Kč/m2. I ceny zemědělské půdy samozřejmě kolísají dle různých kritérií. Vyšší cena bývá u pozemků poblíž větších měst, u nadprůměrně kvalitních pozemků v rámci lokality a u pozemků, které jsou ucelené v jedné lokalitě. Také záleží na konkurenci mezi kupujícími a na tom, zda bude v budoucnu možné počítat s tím, že pozemky budou moci mít i jiné než zemědělské využití, nebo mají šanci stát se pozemky stavebními.

Cenu naopak snižuje, pokud jsou pozemky zemědělsky nevyužívané, jsou drobné, špatně přístupné či dokonce znehodnocené znečištěním a erozemi. Nižší hodnotu mají také trvalé travní porosty a pozemky s nevýhodnou pachtovní smlouvou.

U nejkvalitnějších půd a pozemků v blízkosti velkých měst ceny roku 2023 přesahovaly i 50 Kč/m2. K výraznějšímu zvýšení cen došlo zejména u méně kvalitních orných půd a trvalých travních porostů, které rostly v roce 2023 dvojnásobným tempem než ceny orné půdy. Zatímco u orné půdy činil meziroční nárůst cen cca 2,4 %, v případě trvalých travních porostů činil tento nárůst 4,8 %. Dále se tak snížil rozdíl mezi těmito dvěma kategoriemi, přičemž se orná půda v roce 2023 prodávala za ceny průměrně o 23 % vyšší.

Rostlo také pachtovné za půdu a nemovitosti v zemědělství. V minulých sedmi letech byl průměrný růst podle Českého statistického úřadu 7 % ročně. Ovšem v roce 2023 ohlásil Státní pozemkový úřad zvýšení pachtovného za pacht jím spravované zemědělské půdy, a to z původní úrovně ve výši 2,2 % z vyhláškové ceny na 5,8 % z průměrné ceny půdy stanovené vyhláškou. ÚroveŠpachtovného za pozemky spravované SPÚ se tak může pohybovat od 667 do 11 066 Kč/ha/rok + daŠz nemovitých věcí. Počítá se, že v důsledku tohoto zvýšení pachtovného ze strany SPÚ pravděpodobně dojde k tlaku na zvýšení pachtovného i ze strany dalších vlastníků. Společně s dopadem zvýšení daně z nemovitostí a jeho promítnutí do výše pachtovného je tak možné, že celkové pachtovné vzroste v roce 2024 výrazněji než v letech předchozích.

Nabídka zemědělské půdy k prodeji dlouhodobě pozvolna klesá. Souvisí to s postupným přesunem vlastnictví půdy na novou generaci vlastníků, jejichž záměrem je půdu dlouhodobě držet. Výnos z pachtovného se obvykle pohybuje v rozmezí 1–1,5 % z investice a většina investorů očekává především zhodnocení v trvalém růstu cen půdy.

Zemědělská půda je konzervativní investicí s nízkým výnosem. Ovšem na rozdíl od jiných investic, jejichž tržní hodnota často nepředvídatelně kolísá, cena půdy dlouhodobě vykazuje trvalý růst. Za posledních 10 let rostla o 10,6 % p.a., za rok 2021 dokonce o 16,1 %. Svým majitelům tak přináší vysoké zhodnocení a pravidelný výnos z pronájmu. 

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama