(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Prodeje_novych_bytu_Praze

Prodejen nových bytů rostou. Ceny se ale nezvyšují.

Reklama
Reklama

Poptávka po novĂ˝ch bytech v Praze letos vĂ˝raznÄ› vzrostla. Za kaĹľdĂ© letošnĂ­ ÄŤtvrtletĂ­ se letos prodalo stejnÄ› bytĹŻ, jako za celĂ© loĹskĂ© prvnĂ­ pololetĂ­. Tento rĹŻst zpĹŻsobilo hned nÄ›kolik faktorĹŻ. CentrálnĂ­ banka na konci loĹskĂ©ho roku koneÄŤnÄ› zaÄŤala sniĹľovat základnĂ­ ĂşrokovĂ© sazby, na coĹľ navázaly i komerÄŤnĂ­ banky, byĹĄ na tak razantnÄ›. PĹ™esto hypoteÄŤnĂ­ sazby klesly, coĹľ vedlo k oĹľivenĂ­ hypoteÄŤnĂ­ho trhu a na nÄ›j navázanĂ©ho trhu realitnĂ­ho. VĂ˝raznĂ˝ vliv na zvýšenĂ©m zájmu kupujĂ­cĂ­ch mÄ›l takĂ© návrat cenovÄ› dostupnĂ˝ch bytĹŻ na trh.

„Zahájili jsme ho uĹľ loni projektem VĂ˝hledy Barrandov II a pokraÄŤovali v tom letos projektem Ekocity HostivaĹ™, kde jsme pĹ™i zahájenĂ­ prodeje nabĂ­dli cenu za metr ÄŤtvereÄŤnĂ­ novĂ©ho bytu o nÄ›kolik desĂ­tek tišíc korun nižší neĹľ byl celopraĹľskĂ˝ prĹŻmÄ›r. I dĂ­ky tomu jsme z prvnĂ­ etapy mÄ›li v dobÄ› zahájenĂ­ jejĂ­ stavby prodáno vĂ­ce neĹľ 80 procent bytĹŻ,” komentuje prodejnĂ­ statistiky generálnĂ­ Ĺ™editel developerskĂ© spoleÄŤnosti Ekospol EvĹľen Korec.

Během celého roku 2023 prodali developeři v Praze celkem 3650 nových bytů, což představovalo meziroční nárůst o 52 procent. Přesto šlo o druhý nejhorší rok v historii monitoringu trhu. Drahé a nedostupné hypotéky a nejistá ekonomická situace zasáhly pražský rezidenční trh hlavně v roce 2022. Za celý rok 2022 developeři v Praze prodali jen 2400 nových bytů, což bylo nejméně za posledních 20 let. Pro srovnání: Bylo to takřka stejně, jako se prodalo v dosud nejsilnějším druhém čtvrtletí roku 2021. Meziročně se prodeje v hlavním městě předloni propadly o 63 procent.

Ceny nových bytů v nabídkách developerů stagnují

Ceny novĂ˝ch bytĹŻ v nabĂ­dkách developerĹŻ mezikvartálnÄ› nepatrnÄ› klesly. Je to však tak mĂ­rná zmÄ›na, Ĺľe jde mluvit spíše o stagnaci cen neĹľ jejĂ­m sniĹľovánĂ­. Metr ÄŤtvereÄŤnĂ­ novĂ©ho bytu nabĂ­zenĂ©ho v cenĂ­cĂ­ch developerĹŻ nynĂ­ vyjde na 149 200 korun. To je ve srovnánĂ­ s prvnĂ­m ÄŤtvrtletĂ­m letošnĂ­ho roku o 470 korun mĂ©nÄ›. Je to potvrzenĂ­ toho, Ĺľe se na trhu opÄ›t objevily levnÄ›jší byty. V porovnánĂ­ s koncem loĹskĂ©ho roku vyjde metr ÄŤtvereÄŤnĂ­ novĂ©ho bytu o 1300 korun vĂ­ce. Ve srovnánĂ­ s druhĂ˝m ÄŤtvrtletĂ­m loĹskĂ©ho roku zaplatĂ­ kupujĂ­cĂ­ za metr ÄŤtvereÄŤnĂ­ o 1250 korun vĂ­ce.

Prumerne_ceny_bytu_v_Praze

Počet dostupných bytů zůstává pod pětitisícovou hranicí

Na každý prodaný byt připadá jeden a půl bytu v nabídkách developerů. Kupující tak mají poměrně dobrý výběr a s rozhodnutím pro konkrétní byt nemusí příliš pospíchat. Aktuálně si mohou zájemci vybírat z 4860 dostupných bytů, což je o rovných 300 bytů více než před třemi měsíci.

„LetošnĂ­ rok je ve znamenĂ­ návratu cenovÄ› dostupnĂ˝ch bytĹŻ na trh. Projekty s nejlevnÄ›jšími byty, jako je Ekocity HostivaĹ™ jednoznaÄŤnÄ› táhnou celĂ˝ trh a vĂ˝raznÄ› ovlivĹujĂ­ prodejnĂ­ i cenovĂ© statistiky. OÄŤekávám, Ĺľe tento trend bude i dĂ­ky levnÄ›jším a dostupnÄ›jším hypotĂ©kám pokraÄŤovat takĂ© v druhĂ© polovinÄ› roku. Za letošnĂ­ rok bychom se tak v prodejĂ­ch mohli dostat nad šestitisĂ­covou hranici,“ soudĂ­ Korec z Ekospolu.

Pocty_dostupnych_bytu_v_Praze

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama