(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Kde lze výhodně koupit pozemek na stavbu domu

Kde lze výhodně koupit pozemek na stavbu domu

Reklama
Reklama

Koupit pozemek, domek nebo byt v nějaké rozvojové lokalitě je určitě vždy výhodou. Jistota, že jeho cena půjde nahoru, je v podstatě stoprocentní. Když se dnes podíváte na developerské projekty, které se stavěly před dvaceti lety na „zelené louce“, vidíte, jak se většina z nich smysluplně včlenila do území, vrostla do obce, u které vznikala. Propojení starého s novým, ale také postupná dostavba vybavenosti, míst pro sportování, volnočasové aktivity, nakupování, vznik škol a školek každou takovou lokalitu podstatně zhodnocuje.

Proto může při hledání hodně pomoci územní plán a zastavovací studie příslušné obce. Je třeba mít tedy od začátku jasné, o jakou lokalitu máte zájem a pak začít prověřovat územní plány obcí v této oblasti. Každá obec má svůj územní plán vyvěšený na oficiálních webových stránkách. Grafická část obsahuje mapu obce s legendou a v této části si najdete pozemky, označené pozemky pro rodinné bydlení, pozemky pro stavby pro bydlení apod. V textové části je podrobný komentář, co a za jakých podmínek se dá na pozemcích stavět.

Výhodou je, pokud danou obec znáte a víte, jaká je zdejší infrastruktura a podobně. Jestliže ji neznáte, vypravte se tam a prohlédněte si obec i okolí. Leccos zjistíte od kolemjdoucích, v obchodě, v místní hospůdce, či přímo na obecním úřadu. Zjistíte, jak se lidem v obci bydlí a zda jsou tam spokojeni. Jestliže obec znáte, možná znáte i vlastníka pozemku, který vás zajímá a můžete ho oslovit přímo. Jestliže majitele neznáte, můžete si ho dohledat v katastru nemovitostí, a to i s adresou trvalého bydliště.

Možná se vám líbí pozemek, který je ale zemědělskou půdou. Informace, zda lze pozemek přeměnit na stavební (resp. zda bude možné jej trvale vyjmout z půdního fondu), podají na odboru životního prostředí příslušného obecního či městského úřadu s rozšířenou působností. Žádost sice není zpoplatněna, ale protože se přijde o zemědělskou půdu, musí se za to zaplatit nemalé peníze. Orientační výpočty lze najít na odborných webech, které se touto problematikou zabývají.

Levné pozemky lze získat přímo od obcí, ale s podmínkami

Před několika lety nabízela jedna obec v severních Čechách stavební pozemky za jednu korunu, aby tak přilákala do města nové obyvatele. Podobně postupují nejen v jiných českých obcích, ale také v zahraničí.

Například chorvatské městečko Bale na Istrii loni na jaře nabízelo stavební parcely za symbolickou cenu. Zájemci za pozemek o rozloze kolem 250 metrů čtverečních zaplatili pouhou jednu kunu (v přepočtu asi tři koruny). A vida, na 23 nabízených parcel se ozvalo 200 rodin. Nebo malebná švýcarská vesnička Albinen zaplatí každé čtyřčlenné rodině 70 tisíc švýcarských franků (v přepočtu téměř 1,7 milionu korun) výměnou za to, že se tam přestěhuje. Chce tak zvrátit nepříznivý trend, kdy se obyvatelé stěhují do okolních měst. Takové akce především napomáhají mladým lidem, kteří nemají tolik peněz, protože si nemusí kupovat drahý pozemek, a tak je pořízení nemovitosti vyjde podstatně levněji.

Vše má ale svá pro i proti. Jak v zahraničí, tak v Česku má koupě levného pozemku od obce také podmínky. Právě proto, že obce mají zájem získat nové stálé obyvatele, bývá mezi podmínkami této levné kupní ceny pozemku především závazek postavit na pozemku do určité doby rodinný dům a přihlásit se v obci k trvalému pobytu. V případě nesplnění pak může být účtováno i stotisícové penále za každý rok prodlení se stavbou, nebo penále, pokud majitel dům do určité doby prodá. Obce tak chtějí předejít spekulativním nákupům a vybrat takové zájemce, kteří chtějí v místě trvale žít.

Je možné změnit tuto louku na stavební parcelu? A co sousedé naproti budou dělat s tou velkou zahradou, kterou ani nesekají? Možná se stačí zeptat. Nevyhledávat jen na realitních portálech vhodné inzeráty, ale také sami inzerovat a být aktivní v místě, kde hledáte. Jestliže máte vybranou lokalitu, můžete inzerovat v místních zpravodajích, různých regionálních inzertních časopisech, na obecních nástěnkách či v obchodech a nákupních centrech, kde bývají pro drobné inzerenty inzertní plochy ve formě nástěnek.

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama