(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Starší nemovitosti zdražují, nájmy mírně klesají

Starší nemovitosti zdražují, nájmy mírně klesají

Reklama
Reklama

Meziročně zaznamenala zkoumaná krajská města růst od 4 procent v Českých Budějovicích do 13 procent v Ostravě. Jedinou výjimku tvořilo Ústí nad Labem. V Praze lze aktuálně koupit starší byt v průměru za 125 400 korun za m2. Zhruba před třemi měsíci byly přitom ceny kolem 121 700 korun za m2 a před půl rokem ještě zhruba o 2 000 korun za metr čtvereční níže. Ceny před rokem se pak pohybovaly kolem 117 870 korun za m2. Pouze v Ústí nad Labem ceny meziročně poklesly, a to o 4 procenta, ovšem poslední čtvrtletí 2023 a v 1. čtvrtletí 2024 již také začaly růst.

Starší byt o rozloze 80 m2 tak vychází v Praze aktuálně kolem 10,03 milionu korun (ve stejné době loni to bylo 9,43 milionu korun), v Brně se stejný byt dá pořídit za 7,76 milionu korun, zatímco loni bylo možné jej koupit zhruba o 574 tisíc korun levněji. V Ostravě šly ceny meziročně nahoru nejvíce. Z 3,30 milionu korun za osmdesátimetrový byt vyrostly na 3,78 milion korun. V meziročním srovnání 1. čtvrtletí 2023 a 1. čtvrtletí 2024 byty v Ostravě zdražily o 13 %. V Brně, Olomouci a Plzni to bylo o 7 %, v Praze o 6 %, v Hradci Králové o 5 % a v Českých Budějovicích o 4 %.

Byty v severnĂ­ části ÄŚeskĂ© republiky jsou vÄ›tšinou mezi prvnĂ­mi, kterĂ© ukazujĂ­ budoucĂ­ trend. „JiĹľ od roku 2008 monitorujeme vĂ˝voj cen bytĹŻ a vĹľdy, kdyĹľ zaÄŤaly vĂ˝raznÄ› zlevĹovat nebo naopak zdraĹľovat byty na severu Moravy ÄŤi ÄŚech, ukázalo nám to, kam se bude posouvat celĂ˝ trh. Podle našich dat to zatĂ­m vypadá, Ĺľe se pokles cen zastavil. K tomu, abychom dokázali s jistotou říct, Ĺľe nás zdraĹľovánĂ­ nemovitostĂ­ je ale ještÄ› brzy. HodnÄ› nám ale napovĂ­ podzimnĂ­ mÄ›sĂ­ce,“ okomentoval aktuálnĂ­ situaci na trhu s bydlenĂ­m Michal Pich, provozovatel realitnĂ­ho serveru REALITYÄŚECHY.cz

Podobné je to s rodinnými domy. Cena starších domů narostla v průměru o 3 procenta jak v meziročním, tak v kvartálním srovnání. Růst je tedy pomalejší než u starších bytů, ale tento trend tu je, i když v meziročním pohledu ještě 6 z 8 zkoumaných měst zaznamenalo mírný cenový pokles.

V Praze se starší domy prodávaly o necelých 7 tisíc korun za metr čtvereční levněji než před rokem, což znamená, že lidé loni kupovali dům o rozloze 150 m2 o téměř milion korun dráž.

V Brně činila meziroční úspora na koupi staršího domu 2 procenta, což znamenalo cenu nižší o zhruba 260 tisíc korun oproti nemovitosti stejné rozlohy kupované loni. V některých městech však rostly ceny starších domů už i v meziročním srovnání.

To byl případ Ostravy s 5procentním růstem nebo Českých Budějovic se 7 procenty. Další růst přinesl konec minulého roku i v dalších lokalitách. V Brně ceny už mezi kvartály rostly o 5 % a zdražení se týkalo i dalších krajských měst. A průměr za celou Českou republiku ukázal v kvartálním porovnání 3% růstový trend.

Podle ČBA monitoru vzrostl také celkově objem prodejů starších nemovitostí. Prodeje u novostaveb v posledním čtvrtletí meziročně vzrostly téměř dvojnásobně a u starších bytů to bylo o 49 % a v hlavním městě dokonce o 55 %. Prodeje starších rodinných domů posílily o 45 %. Jde tak o výrazné oživení, zejména po skokovém propadu celého trhu ve druhé polovině roku 2022.  

Ceny nájemního bydlení naopak mírně poklesly. Podle Deloitte Rent Indexu, který se zabývá cenami nájemního bydlení, došlo v 1. čtvrtletí 2024 k mírnému poklesu, a to o 1 %. Průměrný nájem v Praze, krajských městech a Středočeském kraji tak vychází na 295 Kč/m?. Nejrychlejší růst cen zaznamenal i v tomto případě Olomouc (+4,3 %, 267 Kč/m?), nejvíce poklesly ceny nájmů v Karlových Varech (-1,8 %, 215 Kč/m?). Nejvyšší průměrnou cenu nájmu si drží Praha (400 Kč/m?), nejlevněji lze bydlet v Ústí nad Labem (194 Kč/m?).

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama