(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Desítkám tisíc domácností hrozí vysoké pokuty za používání neekologických kotlů

Desítkám tisíc domácností hrozí vysoké pokuty za používání neekologických kotlů

Reklama
Reklama

SpolĂ©hat se na to, Ĺľe používánĂ­ nejmĂ©nÄ› ekologickĂ©ho kotle nebude nikdo Ĺ™ešit, nenĂ­ příliš šťastnĂ©. “Kontroly totiĹľ budou provádÄ›t přímo příslušnĂ© obecnĂ­ úřady obce s rozšířenou pĹŻsobnostĂ­. Ty budou takĂ© udÄ›lovat ony aĹľ padesátitisĂ­covĂ© pokuty. ÚřednĂ­ci, kteří majĂ­ o mĂ­stnĂ­ch pomÄ›rech dobrĂ© povÄ›domĂ­, tak ÄŤasto pĹŻjdou najisto. UĹľ nebudou muset sloĹľitÄ› natáčet kouĹ™ stoupajĂ­cĂ­ z komĂ­na a urÄŤovat jeho barvu. Bude jim staÄŤit podĂ­vat se na vĂ˝robnĂ­ štĂ­tek kotle a urÄŤit tak jeho typ a jestli vyhovuje zákonu.

Pokud ho majitel ani po prvnĂ­ pokutÄ› nevymÄ›nĂ­, mĹŻĹľe mu úřad pokutu udÄ›lovat opakovanÄ› aĹľ do doby, neĹľ pĹ™ejde na ekologiÄŤtÄ›jší formy vytápÄ›nĂ­. KoneÄŤná pokuta tak mĹŻĹľe bĂ˝t opravdu velmi vysoká, upĹ™esĹuje EvĹľen Korec ze spoleÄŤnosti Ekopsol. 

Kromě samotných úředníků nevyhovující kotel odhalí také sousedi podle kouře vycházejícího z komínu a také revizní technik při kontrole, která je povinná jednou za tři roky. Nevyhovujícímu kotli neudělí osvědčení o revizi.

Na výměnu zastaralého kotle lze čerpat dotace

Nízkopříjmové domácnosti mohou na pořízení tepelného čerpadla nyní dostat až 180 tisíc korun, na kotel na biomasu stát prostřednictvím programu Nová zelená úsporám přispěje až 130 tisíci korun. Dotace půjde získat i po skončení letních prázdnin, budou už ale méně výhodné.

S tím souvisí jediná možnost, jak se od září hrozbě vysoké pokuty alespoŠna chvíli vyhnout. Při kontrole bude stačit předložit žádost o dotaci případně objednávku ekologičtějšího zdroje tepla. Na obou ale musí být jako nejpozdější den uvedeno 31. srpna. Kontrolor v takovém případě určí, do kdy musí k výměně dojít, pokutu ale neudělí.

“VymÄ›nit zastaralĂ© a nejmĂ©nÄ› ekologickĂ© kotle, kterĂ© vĂ˝raznĂ˝m zpĹŻsobem pĹ™ispĂ­vajĂ­ k lokálnĂ­mu zneÄŤištÄ›nĂ­, je rozumnĂ˝m krokem. VĂ˝mÄ›na se vyplatĂ­ i z ekonomickĂ˝ch dĹŻvodĹŻ, například provoz tepelnĂ©ho ÄŤerpadla je aĹľ o polovinu nižší. PĹ™i vyuĹľitĂ­ státnĂ­ dotace je tak návratnost prakticky okamĹľitá. ZmÄ›nu vytápÄ›nĂ­ ocenĂ­ nejen sousedi, ale i zvĂ­Ĺ™ata ĹľijĂ­cĂ­ ve volnĂ© přírodÄ›,” dodává EvĹľen Korec.

Na české domácnosti už nyní ale nyní číhá jiné nebezpečí týkající se této oblasti

Evropská komise uĹľ od loĹskĂ©ho roku chystá opatĹ™enĂ­, kterĂ© v koneÄŤnĂ©m dĹŻsledku povede k ĂşplnĂ©mu zákazu prodeje i oprav všech druhĹŻ plynovĂ˝ch kotlĹŻ. Tento zákaz by mÄ›l pĹ™itom platit uĹľ od roku 2029. Dotkl by se stovek tisĂ­c ÄŤeskĂ˝ch domácnostĂ­, protoĹľe plynovĂ© vytápÄ›nĂ­ je v ÄŚesku i dĂ­ky dlouholetĂ© státnĂ­ podpoĹ™e velice rozšířenĂ©. DesĂ­tky miliard korun na přímou podporu a ještÄ› vyšší vĂ˝daje na plynofikaci obcĂ­ ze státnĂ­ch zdrojĹŻ by tak doslova vyletÄ›ly komĂ­nem.

Existuje sice teoretická možnost, že Evropská komise v novém složení od tohoto záměru, který významně poškodí miliony Evropanů, ustoupí. Jak se k tomu nakonec noví eurokomisaři postaví, uvidíme až v následujících měsících. Do té doby bychom měli vytvořit co největší tlak, aby toto opatření přijato nebylo.

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama