(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Získají dřevostavby větší podporu státu?

Získají dřevostavby větší podporu státu?

Reklama
Reklama

V Česku se v současnosti staví ze dřeva méně než jinde v Evropě. V roce 2022 byl v ČR podíl dřevostaveb na výstavbě rodinných domů 14,1 procenta, v Německu to bylo 29 procent, v Rakousku 33 procent a ve Švédsku 90 procent.

Přitom dřevo je jedním z obnovitelných zdrojů, je tu miliony let a svými vlastnostmi si říká o co nejširší využití. Podívejme se na staré roubenky a máme odpověď i na trvanlivost dobrého rodinného dumu. Kvalitní dřevostavba vydrží i sto let.  Právě proto se také vláda rozhodla podpořit od ledna příštího roku dřevostavby dotacemi v rámci chystaných změn programu Nová zelená úsporám.

„VĂ˝hoda dĹ™evostaveb je navĂ­c v rychlosti jejich vĂ˝stavby – potĹ™ebujeme sousedy neotravovat pracemi příliš dlouho, potĹ™ebujeme rychle stavÄ›t školky a pĹ™edevším tolik potĹ™ebnĂ© bydlenĂ­. PrávÄ› proto v dĹ™evostavbách vidĂ­me budoucnost. Rádi bychom tak zvĂ˝hodnili novĂ© energeticky ĂşspornĂ© dĹ™evostavby – rodinnĂ© a bytovĂ© domy,“ Ĺ™ekl ministr ĹľivotnĂ­ho prostĹ™edĂ­ Petr HladĂ­k s tĂ­m, Ĺľe veĹ™ejnĂ© budovy by pak mohly bĂ˝t podpoĹ™eny z ModernizaÄŤnĂ­ho fondu nebo z vĂ˝nosĹŻ z emisnĂ­ch povolenek. „I tyto budovy ale budou muset dosáhnout stejnĂ© ĂşrovnÄ› provoznĂ­ energetickĂ© nároÄŤnosti. ZároveĹ však chceme usnadĹovat jejich povolovacĂ­ proces, kterĂ˝ je v tuto chvĂ­li sloĹľitĂ˝,“ dodal. 

Výstavbu dřevostaveb v Česku, šíření osvěty a vzdělávání veřejnosti v oblasti dřevostaveb bude podporovat také nová pracovní skupina s názvem Timber, která vznikla nedávno pod záštitou České rady pro šetrné budovy.  Pracovní skupina chce mimo jiné přiblížit úspěšně dokončené dřevostavby v Česku i v zahraničí, věnovat se ceně dřevostaveb, nástrojům finanční podpory nebo tématu pojištění dřevostaveb.

JednĂ­m z cĂ­lĹŻ je i zavedenĂ­ povinnosti zaÄŤleĹovat dĹ™evostavby pĹ™i vĂ˝stavbÄ› veĹ™ejnĂ˝ch budov. V souÄŤasnĂ© dobÄ› stavbu dĹ™evostaveb omezujĂ­ například stavebnĂ­ normy pro dĹ™evostavby, jejichĹľ výška je omezena na 12 metrĹŻ nad zemĂ­. Na zmÄ›nÄ› normy nynĂ­ pracuje GenerálnĂ­ Ĺ™editelstvĂ­ HasiÄŤskĂ©ho záchrannĂ©ho sboru ÄŚR, návrh poÄŤĂ­tá se dvÄ›ma limity výšky dĹ™evostaveb, a to 18 metrĹŻ u takzvanĂ© ÄŤistĂ© dĹ™evostavby a 22,5 metru u kombinovanĂ© dĹ™evostavby, tedy například s Ĺľelezobetonovou konstrukcĂ­.

Vláda letos v červnu také schválila strategii, podle které by měly dřevostavby do roku 2035 tvořit až čtvrtinu nově postavených obytných budov v Česku.

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama