(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Hypotéky na novém minimu. Dvouprocentní hranice padla

Hypotéky na novém minimu. Dvouprocentní hranice padla

Reklama
Reklama

25.4.2016 – Poprvé v historii sazba sjednaných úvěrů klesla pod 2 procenta. Banky během března poskytly hypotéky za 18 miliard. Hypoteční boom však začíná narážet na své hranice. Limitovaná je kapacita bank i nabídka nemovitostí.

Lidé si půjčují větší částky
Tuzemské banky poskytly během března 9375 (y/y – 1,3 %) hypotečních úvěrů v celkové hodnotě 17,906 miliardy korun (y/y + 7,7 %). Poptávka po hypotékách v meziročním srovnání nepatrně klesla, ale objemově byl letošní březen opět rekordní, výrazně totiž vzrostla průměrná půjčená částka, která vlivem rostoucích cen nemovitostí a výbornou cenovou dostupností úvěrů s vysokými LTV tentokrát vystoupala na 1,910 mil. Kč. 
 
„V květnu nebo červnu, kdy zpravidla kulminuje poptávková vlna, by banky mohly překonat hranici 20 miliard Kč sjednaných hypoték. Je to dost pravděpodobné, průměrná výše hypotéky je výrazně vyšší než v minulých letech, takový skokový růst byl naposledy před příchodem finanční krize v roce 2008, letos bude výzvou počty hypoték zpracovat,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Úrokové sazby poprvé pod 2 procenty
Hypotéky dosáhly další mety. Průměrná úroková sazba hypoték sjednaných v uplynulém měsíci poprvé v historii klesla pod dvě procenta. Ukazatel Fincentrum Hypoindex se tentokrát zastavil na hodnotě 1,97 %. Oproti loňskému roku jsou nyní sazby hypoték o 19 setin procentního bodu níže a podle našeho odhadu, který stavíme na vývoji indexu průměrných nabídkových sazeb nedosáhl ještě Fincentrum Hypoindex minima a klesat bude i v tomto měsíci.

Průměrná úroková sazba sjednaných úvěrů pod 2 procenty – ještě před dvěma lety jen těžko uvěřitelné. Tím spíš, pokud si uvědomíme, že ve výsledku jsou započítány všechny hypotéky včetně 100% úvěrů, hypoték bez dokládání příjmů apod.

Průměrná hypotéka 2012 - 2016

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama