(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Nominujte svého architekta do soutěže Architekt obci 2023

Nominujte svého architekta do soutěže Architekt obci 2023

Reklama
Reklama

19.7.2023 – Cena Architekt obci je udělována za dlouhodobou spolupráci, která je prospěšná a důležitá především pro kvalitu života a kulturní rozvoj obyvatel a celé společnosti. Cena se vyhlašuje od roku 2020 společně se soutěží Architekt roku, pořádanou společností ABF, a.s.

Vypisovateli ceny Architekt obci jsou Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR, Česká komora architektů, Asociace pro urbanismus a územní plánování, časopis Moderní obec a ABF, a.s. K ocenění spolupráce mezi architektem obce a její samosprávou přistoupili vypisovatelé zejména proto, že dobrá kooperace mezi těmito subjekty vede ke kvalitnímu urbanistickému a architektonickému rozvoji daného území s respektem k tradicím, historii a názoru místních obyvatel. A tento cíl – mít ve veřejném prostoru kvalitní architekturu – je určitě žádoucí nejen ve velkých městech, ale i v malých obcích.

Celá soutěž a ocenění má vyzdvihnout význam práce městských architektů a urbanistů, ale i vedení obcí, které ve spolupráci s těmito odborníky nemyslí jen na aktuální úkoly a zabezpečení provozu obce, ale dívají se do budoucna. Zajímá je, jak bude jejich obec vypadat za 20 či 30 let, a jakou ji předají dalším generacím.

Podle členů poroty je nezbytně důležité podporovat spolupráci mezi architekty a samosprávou obcí, vytvářet mezi nimi symbiózu, kdy v přeneseném slova smyslu žijí jeden pro druhého, hledají společnou řeč a pohled na to, jak z hlediska územního plánování, tak celkové estetické koncepce řešit architektonické uspořádání v obci.

Pokud mají totiž obce dobře nastavenou spolupráci s architektem, mají lepší možnost navázat na svou minulost a architektonicky řešit budoucnost tak, aniž by došlo k narušení kontinuity vývoje obce a jejího architektonického dědictví. Každá obec je unikátní, a proto je důležitá úzká spolupráce a vzájemné pochopení obce a její historie architektem.

V soutěži je prezentován nejen výsledek spolupráce, ale i spolupráce jako proces, možnosti jejího nastavení, úskalí a limity. Tím je soutěž a ocenění Architekt obci zároveň povýšeno na platformu pro sdílení zkušeností, výměnu názorů a poznání nových cest, jimiž se jednotlivé obce ubírají.

František Lukl, předseda SMO ČR, k tomu dodává: “Organizování a podpora této soutěže je velkým přínosem a příležitostí jak pro obce, tak architekty a velký dík patří nejen organizátorům, ale i všem zúčastněným, kteří umožní nahlédnout pod pokličku toho, jak se v obci vaří architektura. Konečně, nezbytným prvkem, který ovlivňuje úspěšnost tandemu obec a architekt, je i jejich schopnost vyvolat zájem, nadšení či až euforii z jejich práce veřejnosti, obyvatelů obce, turistů, prostě všech, kteří výsledek práce tohoto tandemu konzumují. Přitom je to práce složitá, namáhavá a vysoce odborná, a to jak ze strany architekta, tak obce.”

V roce 2021 byla takto oceněna takřka dvacetiletá spolupráce architekta Aleše Buriana a města Havlíčkův Brod. Laureátem ocenění Architekt obci 2022 se stala Daria Balejová za dlouhodobý přínos pro rozvoj města Řevnice. Dle odborné poroty se právě na příkladu Řevnic potvrzuje, že i malá obec může mít svého obecního architekta, který svou prací přispěje ke zvýšení architektonické a estetické kvality obytného prostředí sídla.

Cena je udělována vždy architektovi a zástupci obce, tedy spolupracujícímu tandemu, který se soustavně věnoval koncepci prostředí a svým přístupem přispěl ke vzniku kvalitní architektury a k udržitelnému rozvoji dané obce.

Do soutěže Architekt obci lze přihlásit projekty z oblasti urbanismu, územního plánování, krajinářské architektury a řešení veřejného prostoru, stejně jako architektonické realizace a další počiny, které mají dopad na kvalitu života a rozvoj společnosti. Součástí nominace musí být popis spolupráce mezi obcí a architektem a představení přihlášeného díla nebo počinu. Uzávěrka přihlášek je 21. 7. 2023. Více informací na www.architektobci.cz.

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama