(+420) 731 001 877 makler@tomaskopa.cz
Letos bude sjednáno o čtvrtinu méně hypoték. Pokles sazeb je nejspíš u konce

Letos bude sjednáno o čtvrtinu méně hypoték. Pokles sazeb je nejspíš u konce

Reklama
Reklama

20.11.2019 – V říjnu bylo podle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 7 027 hypotečních úvěrů, což znamená meziroční pokles o 33,6 %. Celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů meziročně klesl o 30,2 % na 16,953 mld. Kč. Průměrná výše hypotéky dosáhla 2,412 mil. Kč (y/y + 119 000 Kč).

Říjnový meziroční propad hypoteční produkce z velké části pramení z vysoké srovnávací základny loňského roku. Loni v říjnu začala platit přísnější pravidla pro poskytování hypoték, což v měsících “před” a samotném říjnu akcelerovalo poptávku a následně i objemy sjednaných hypoték. V loňském říjnu se sjednaly hypotéky za neuvěřitelných 24,3 mld. Kč, což je 2. největší objem v historii.

Pokles sazeb je nejspíš u konce
Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték klesla meziměsíčně o 11 setin procentního bodu na 2,36 procenta. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se nyní hypotéky v průměru prodávají o 0,3 procenta levněji. Realizační sazby monitorované portálem hypoindex.cz s určitým zpožděním kopírují vývoj nabídkových sazeb, jejichž vývoj monitorujeme prostřednictvím indexů GOFI. Průměrná nabídková sazba hypoték pokrývajících maximálně 70 % hodnoty nemovitosti (LTV) říjnu klesla o 7 setin na 2,42 %. Nabídkové sazby však již přestanou klesat.

“Příčinou je nárůst ceny peněz na mezibankovním trhu, z kterých banky financují své úvěrové aktivity. Je možné, že hodnota Hypoindexu v listopadu ještě poklesne, s tím, jak se budou rozjednané hypotéky dopodepisovat. U nabídkových sazeb však bohužel už další zásadní pokles neočekáváme,” říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Kolik se letos poskytne hypoték?
V součtu za uplynulých 10 měsíců banky sjednaly hypotéky za 145 mld. Kč. Loni ve stejném období to bylo o ěř 39 miliard více. Produkce hypoték se letos vrací z abnormálních výšin zpět zhruba na úroveň let 2014 a 2015, kdy produkce nebyla deformována mimotržními vlivy (regulace ČNB, nový zákon o spotřebitelském úvěru).

Celkový objem letos sjednaných hypoték včetně bank nereportujících portálu hypoindex.cz odhadujeme na 181 miliard korun. Oproti loňsku tedy bude suma hypoték o 20 % nižší a pokles počtu odhadujeme na 25 %. “Část tohoto poklesu jde na úkor tržních vlivů, zejména předražených nemovitostí, ale větší část (minimálně 15 % v počtu) jde za regulatorními omezeními,” říká .

Vztah mezi sazbami

Počty a objemy hypoték

0/5 (0 Reviews)
Reklama
Reklama
Odebírat články (NEWSLETTER)....nebojte žádný SPAM, ruku na to
Reklama
Reklama